Nederlands leren / Taalpunt

foto-voor-webZowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen terecht in de bib om Nederlands te leren en te oefenen.

Kinderen
Bij de prentenboeken bevindt zich het Taalpunt Jeugd, een kleine maar fijne collectie prentenboeken in twee talen, telkens Nederlands in combinatie met Frans, Engels, Arabisch, Turks, Pools of Spaans.
Deze boeken bevatten verhalen in twee talen, de ene naast de andere, beide gelijkwaardig.  In functie van de vraag en de mogelijkheden wordt de collectie de komende jaren uitgebreid.
De meertalige prentenboeken zijn bijzonder geschikt voor anderstalige kleuters die naar een Nederlandstalige school gaan en nieuwkomertjes die hier op de lagere school belanden zonder onze taal te kennen.  Leuk is dat de boeken in de twee richtingen werken. Ze komen even goed van pas om Vlaamse kinderen te laten kennis maken met een andere taal.
Neem eens een kijkje in het aanbod van Taalpunt Jeugd.

Jongeren (+14) en volwassenen
Taalpunt mlboekjesOp de 1ste verdieping – meer bepaald tussen de romans en de non-fictie – bevindt zich een Taalpunt Nederlands. Daar vind je alle boeken bij mekaar die kunnen van pas komen bij het leren van Nederlands:
Taalcursussen (in boekvorm, op cd, cd-rom of dvd) voor beginners en gevorderden, voor mensen met verschillende opleidingsniveau’s.
Leesboekjes in eenvoudig Nederlands: thrillers, liefdesromans, informatieve boeken, zelfs klassiekers zoals Anne Frank en Frankenstein, zijn herschreven in zeer eenvoudige taal tot boekjes die ook voor beginners verteerbaar zijn. De meeste zijn voorzien van een moeilijkheidsniveau. De boeken voorzien van een A onderaan op de rug, zijn qua inhoud best geschikt voor jongeren.
– Een ‘gemakkelijke’ krant: Wablieft.
– Beeldboeken, luisterboeken, woordenboeken, boeken met grammatica, boeken met liedjes en versjes, boeken om te leren spreken en boeken om te leren schrijven…
Maak kennis met het aanbod van Taalpunt Nederlands voor jongeren en volwassenen
In de dvd-collectie zijn de Nederlandstalige films (met Nederlandstalige ondertitels) die geschikt zijn voor mensen die de taal leren, met een Taalpunt-picto gemarkeerd. Ideaal voor mensen die hun Nederlands lezenderwijs willen oefenen.

In Hoeilaart kan je ook cursussen volgen om Nederlands te leren.

Het Taalpunt Nederlands wordt ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant.
Met dank aan de Antwerpse openbare bibliotheken voor de ontwikkeling van het concept en de layout.

logo

Een gedachte over “Nederlands leren / Taalpunt

  1. Pingback: Meertalig voorleeshalfuurtje | Bib Hoeilaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s