Met de klas naar de bib (+ kalender)

P1080197Vanaf het 2de leerjaar komen alle klassen van de Hoeilaartse scholen, Het Groene Dal en Sint-Clemensschool, regelmatig (ongeveer om de 3 weken) naar de bib voor het uitlenen van boeken. De leerlingen lenen 2 of 3 boeken op hun leerlingenkaart. Dit zijn bibpasjes speciaal voor klasbezoeken: de leerlingen kunnen max. 3 boeken ontlenen; ze hebben een uitleentermijn van 6 weken. Voor boeken die op het eind van het schooljaar niet binnengebracht zijn, ontvangen de ouders een factuur om het boek te vergoeden.

Raadpleeg hier de klasbezoekenkalender voor het lopende schooljaar.

Voor 1ste leerjaar en kleuters is het niet evident om regelmatig de verplaatsing naar de bib te maken. Voor hen stelt de bib op vraag boekenpakketten samen, bijv. voor het niveaulezen van de eerste lezers, rond de thema’s waar in de kleuterklassen rond gewerkt wordt, … De bib leent deze telkens uit voor een periode van 6 weken.

Op vraag stelt de bib voor de Hoeilaartse scholen themapakketten over bepaalde onderwerpen samen: bijv. pesten, rouw, gezond leven… Dien je aanvraag tijdig in (minstens een week vooraf) en  spreek af wanneer het pakket kan opgehaald worden.

Leerkrachten kunnen voor hun klas een rondleiding op maat aanvragen. Speelse en leerrijke verkenningstochten doorheen de bib, met een aangepaste inhoud per leerjaar. Ideaal aan het begin van het schooljaar. Neem zelf contact op met de bibliotheek om een introductie te plannen.
Bij het 2de en 3de leerjaar ligt de klemtoon op ‘hoe kies ik een leuk boek?’. Voor de hogere klassen wordt er dieper ingegaan op het verschil tussen weet- en leesboeken, en op de verschillende genres. Er wordt ook uitgelegd hoe ze online opzoekingen kunnen doen op de catalogus. Het online reserveren en verlengen wordt aangeleerd. In het 6de leerjaar kunnen de klassen – in het kader van een thema van het vak Wereldoriëntatie of een bepaald project – een opzoekingsles doen in de bib, waarbij ze leren informatie opzoeken op de catalogus, internet en tussen de boeken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s