Leeshulp Jeugd

Als lezen moeilijk wordt

picto makkie leestDe bib heeft een mooi aanbod voor kinderen die het moeilijk hebben om gewone boeken te lezen, omdat ze gezichtsproblemen of dyslexie hebben bijvoorbeeld, of anderstalig zijn, of gewoon omdat lezen voor hen moeilijker is dan voor een ander.

Vooreerst zijn er de Makkelijk Lezen-boeken. Je vindt ze tussen de ‘gewone’ leesboeken voor 8+, 10+ en 12+. Ze zijn herkenbaar aan de lachende Makkie, al dan niet vergezeld van een AVI-nummertje.

Hoezo makkelijk lezen? Ja, niet alleen voor eerste lezers zijn er boeken met verschillende moeilijkheidsniveaus, de gekende ‘AVI-niveau’s’, maar ook voor 8-plussers zijn er boeken op de markt die  toegankelijk zijn voor wie lezen een zware opdracht is: kinderen met dyslexie, taalachterstand en/of concentratieproblemen.

Daarnaast zijn er de gewone luisterboeken, boeken met een cd’tje (met liedjes, sprookjes of hoorspelen) en daisyboeken. Dit zijn luisterboeken op cd-rom. Van de meeste daisyboeken hebben we ook de papieren versie en dank zij deze picto’s kan je ze samen uitlenen.  Zo wordt het lezen een stuk minder lastig. picto Ook als boekDaisy rood

Daisyboeken zijn ontwikkeld door de Luisterpuntbibliotheek, speciaal bedoeld voor personen met een leesbeperking. Die beperking kan fysisch zijn (slechte ogen of spierziekte bijv.) of taalkundig (dyslexie, anderstalig of minder begaafd). Je kan daisyboeken op de volgende manieren beluisteren:
– met een Daisy-speler: een eenvoudig te bedienen toestel met grote, duidelijke knoppen, dat perfect afgestemd is op de behoeften van blinden en slechtzienden, maar ook van mensen met een andere leesbeperking.daisyspeler
– met een cd- of dvd-speler met mp3-ondersteuning,
– met een computer (leen in de bib eerst de software uit en installeer deze op je pc).

Daisy laat toe dat je een luisterboek leest als een gewoon boek. Je kan door het boek bladeren, bladwijzers plaatsen, stukken opnieuw beluisteren of vooruit lezen. Je kan ook pauzes inlassen, de snelheid van het voorlezen regelen, ergens stoppen met lezen en automatisch herbeginnen op die plaats.

De bib leent daisy-spelers uit aan mensen met een leesbeperking die ermee wensen kennis te maken. Vraag ernaar aan de infobalie.