Dienstverlening

Zelf scannen is kinderspel

Onze bib is een zelfbedieningsbib. Iedereen bedient zelf het computerscherm om boeken uit te lenen of in te leveren, net zoals aan de bankautomaat of in het benzinestation.

Kinderspel
Moeilijk is het niet. Klik op INLEVEREN als je materialen terugbrengt, of UITLENEN als je ze wil meenemen. Identificeer je met je lenerspas of e-ID. Leg de boeken één voor één op de plaat. Even bevestigen en klaar !

Kijk maar even op het filmpje.

Waarom zelfbediening?
Reeds eind 2008, toen de plannen voor de nieuwe bib vorm begonnen te krijgen, werd gekozen voor zelfbediening. De eerste reden was de explosieve groei van de uitleencijfers. De bib werd zo druk bezocht dat er vaak grote files ontstonden aan de balie. Er werd meer personeel ingezet tijdens de uitleenuren en daardoor bleef er minder tijd over voor de andere taken. Het bibpersoneel zat steeds meer gekluisterd aan de balie en kon amper nog bezoekers wegwijs maken tussen de rekken. Het werd duidelijk dat een verdere groei zonder maatregelen de goede dienstverlening in het gedrang zou brengen.

Door zelfbediening in te voeren laat de bib een aantal repetitieve handelingen over aan het publiek (inscannen, betalingen, voorsorteren) en krijgt het baliepersoneel de handen vrij om bijvoorbeeld bezoekers actief te helpen in hun zoektocht, om de presentatie van de materialen bij te werken, om activiteiten te organiseren, om leesbevorderingsprojecten voor de scholen op touw te zetten.

Ook de klanten hebben er alle voordeel bij: ze hebben meer privacy bij het uitlenen en ze zijn ‘baas’ over hun bibkaart. Inderdaad, de klant houdt zelf in het oog welke materialen nog thuis zijn, of de uitleentermijn moet verlengd worden (dit kan ook aan de zelfbedieningsbalie), of er geen boete moet betaald worden.

Aan de infobalie kan de klant terecht voor inschrijvingen, voor de registratie van je e-mailadres (voor de online diensten) en je e-ID (als ‘reserve-bibpas’), om reservaties op te halen, voor hulp bij het vinden, kortom voor alles was niet aan de self-balie kan gedaan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s