Dyslexie? Welkom in de bib!

Als lezen moeilijk wordtVoor kinderen die het moeilijk hebben om gewone boeken te lezen, heeft de bib een mooi aanbod. Er zijn de gewone luisterboeken, boeken met een cd’tje (met liedjes, sprookjes of hoorspelen) en speciaal voor kinderen met dyslexie of gezichtsproblemen of taalachterstand, zijn er nu ook daisyboeken.
Dit zijn luisterboeken op cd-rom. Je vindt ze in de bib in een apart bakje bij de leesboeken. Kinderen met dyslexie kunnen voortaan makkelijk tegelijk lezen en luisteren. Van de meeste daisyboeken hebben we immers ook de papieren versie en dank zij deze picto’s kan je ze samen uitlenen.  Zo wordt het lezen een stuk minder lastig.  IMG_0547

Daisyboeken zijn ontwikkeld door de Luisterpuntbibliotheek en zijn speciaal bedoeld voor personen met een leesbeperking. Die beperking kan fysisch zijn (slechte ogen of reuma bijv.) of taalkundig (dyslexie, anderstalig of minder begaafd). Je kan daisyboeken op de volgende manieren beluisteren:
– met een Daisy-speler: een eenvoudig te bedienen toestel met grote, duidelijke knoppen, dat perfect afgestemd is op de behoeften van blinden en slechtzienden, maar ook van mensen met een andere leesbeperking.
– met een cd- of dvd-speler met mp3-ondersteuning,
– met een computer (leen in de bib eerst de software uit en installeer deze op je pc).

Daisy laat toe dat je een luisterboek leest als een gewoon boek. Je kan door het boek bladeren, bladwijzers plaatsen, stukken opnieuw beluisteren of vooruit lezen. Je kan ook pauzes inlassen, de snelheid van het voorlezen regelen, ergens stoppen met lezen en automatisch herbeginnen op die plaats.

De bib leent daisy-spelers uit aan mensen met een leesbeperking die ermee wensen kennis te maken. Vraag ernaar aan de infobalie.

daisyspeler